Csipkebogyót a bőrre !

     „Rossz szokásom” elolvasgatni a kozmetikában az általam használt krémek összetevőit, mert kíváncsi vagyok, hogy mi hat abban az adott krémben. Sokszor olyan fantázianevekkel találkozom a krémeknél, ami nem tükrözi vissza a termékben lévő anyagokat, így biztos, ami biztos alapon marad az INCI. A vendégek különböző allergiái miatt is fontos, hogy képben legyek, mert hiába természetes vagy natúr egy kozmetikum, a benne lévő növényi hatóanyagok allergiát okozhatnak. Ezért is kérdezem ki alaposan a vendégeket mindenféle allergiákról, érzékenységekről. Szerencsére azokkal a termékekkel, amikkel dolgozom, nem fordult még elő semmilyen túlérzékenységi reakció, ezért is szeretem nagyon a DR. GRANDEL, Guinot és Kurland termékeket. Egy héttel ezelőtt egy rosaceás bőr kapcsán beszéltem egy ismerőssel a Grandel, Couperose Expert krémjéről, aminek a főbb hatóanyagai a vörös alga kivonat, a réz-peptid komplex és a zöld pigmentek. Az összetevők között legalább öt féle gyógynövény szerepelt, többek között a Rosa canina fruit oil kivonat. Maga a latin név lehet, hogy ismeretlenül hangzik sokak számára, de ha azt mondom csipkebogyó, akkor már mindenki ismeri.

     Nagyon szeretem a vadrózsát, tavasszal a rózsaszínes fehér virágjai, ősszel pedig a vörösre színeződő termései gyönyörűek. Nagyon igénytelen növény, Magyarországon szinte bárhol megterem. Emlékszem mikor az új házunkba költöztünk, a kert tele volt ezzel a növénnyel. Két bokrot hagytam belőle, mert ugye gyógynövény, és mint ilyet, nekem kötelező a kertben tartani. A többit kiirtottunk, de így is évről-évre felüti még a fejét a kertünkben. A tervem az volt, hogy majd leszedem a termését, és szörp, lekvár vagy szárított formában elteszem a téli napokra. Ebben az évben végre sikerült is, amiért nagyon büszke vagyok magamra. 🙂 Azt nem mondom, hogy a legegyszerűbb dolog volt a lekvárkészítés, de megérte, nagyon finom lett.

   Gyógynövényként magas C vitamintartalma miatt használjuk, de tartalmaz még egyéb vízben oldódó vitaminokat is ( B,B₂, P ), valamint karotinoidokat, szerves savakat, szénhidrátokat, illóolajat, pektint. Ha vadrózsára gondolunk, akkor általában mindenkinek a Rosa canina jut eszébe, pedig többféle fajcsoportjával találkozhatunk hazánkban is. Nálunk a vadrózsák termése és ennek feldolgozása általában gyűjtésből származik, külföldön viszont sok helyen termesztik. Felhasználják roboráló gyógyteákban, szörpökben, borokban. A belőle készült lekvár pedig magas karotintartalma miatt egészséges.

   A kozmetikai ipar is hasznosítja ezt a környezetre viszonylag igénytelen gyógynövényt. Az aszmagterméséből magolajat préselnek, amely telítetlen zsírsav tartalma miatt regeneráló, tápláló hatású, valamint A vitaminsav (tretinoin) is található benne, mely az aknés bőrök kezelésére is használható az öregedő bőrök mellett (hámlasztó, bőrmegújító hatású). Igazolták a fekélyellenes hatását is, valamint különböző bőrbetegségeknél is sikeresen alkalmazzák gyulladáscsökkentő hatása miatt. Láthatjuk, hogy ez a növény, ami hazánkban igen elterjedt, nagy kincset rejt magában, akár az egészségünkről akár a szépségünkről legyen szó. Nem véletlenül kerül bele a növény magolaja a problémás, érzékeny bőrök kezelésére használt termékekbe.

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani. Weboldalunkon történő további böngészéssel hozzájárul a cookie-k használatához. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás